Sophie Dewaele (geboren Ieper, 3 december 1973) is een Vlaamse televisiepresentatrice.
Aan de Universiteit Gent studeerde Sophie Dewaele filosofie.
Daarna werkte ze bij de regionale televisiezender WTV, Radio 2 Oost-Vlaanderen, Vlaamse Babe Sophie Dewaele was omroepster op TV1 van 1997 tot 2003. In die periode presenteerde ze ook mee Vlaanderen Vakantieland en maakte ze reportages voor De Rode Loper. Bij de radio was ze intussen doorgeschoven naar Radio Donna.
In 2003 verliet Sophie Dewaele de VRT. Ze ging aan de slag als persattaché en woordvoerster van Alma Mater. In 2004 maakte ze de overstap naar VIJFtv.
Privé had Vlaamse Babe Sophie Dewaele een relatie met televisiemanager Erik Strieleman. Naar aanleiding van hun relatie verliet hij de televisie om weer bij de radio aan de slag te gaan. Ze huwden in 1999. In 2002 beviel ze van een tweeling: Fran en Simon.
Over de zorg voor haar jonge kinderen en haar postnatale depressie schreef Belgische babe Sophie Dewaele in 2005 een boek Alles in het dubbel. Een tweede boek Droom van een moeder over de combinatie gezin en carrière volgde in 2007. In 2008 scheidde ze van haar echtgenoot.
In 2008 was Sophie Dewaele een aflevering in de running in de quiz De Slimste Mens ter Wereld.
Sinds 2009 vervangt Sophie Dewaele geregeld Tess Goossens in het programma Heartbeats op radiozender JOE fm. Begin 2011 onderging de trekking van de spelen van de Nationale Loterij op Eén een restyling en Sophie Dewaele staat voortaan in voor de presentatie.
Sophie Dewaele nieuwe Lottomadam
Er zijn dit jaar grondige veranderingen op til binnen de Nationale
Loterij. Joker wordt Joker+ en ook Lotto en Euro Millions krijgen
een restyling. De wekelijkse Lottotrekking op Eén wordt eveneens in een
nieuwe jasje gestoken en krijgt met Sophie Dewaele een nieuw gezicht.
Sophie Dewaele (37) neemt vanaf 2 februari
elke woensdag en zaterdag de presentatie
van de Joker- en Lottotrekking
voor haar rekening. "Ik ben erg
enthousiast", vertelt ze. "Niet alleen
vind ik de loterijspelen een leuk
en positief iets, ik ben er ook nog
eens mee opgegroeid. Mijn moeder
neemt al jarenlang zeer trouw deel.
Ik herinner me zelfs nog hoe ik als
kind nummertjes mocht kiezen."
Sophie Dewaele neemt de fakkel over van
Valérie Thys en Dieter Vandepitte,
die al zo'n zes jaar de Joker- en Lottotrekkingen
verzorgen.
"Zij zijn
echter niet opzij gezet", aldus Sophie
Van den Bussche, woordvoerster
van de Nationale Loterij. "Dieter
presenteert nu Euro Millions, Valerie
Joker Extra. Zij is bovendien de
back-up van Sophie."
Op de parking van Delhaize en in de Colomaschool in Mechelen hebben 22 mensen hun haar flink laten inkorten. Dat haar gaat naar een fonds dat pruiken maakt voor vrouwen met borstkanker. Daarmee staat de teller sinds de start van de actie in 2008 op 9.500 vrouwen. Een symbolische kaap, want elk jaar krijgen 9.500 vrouwen in ons land te horen dat ze borstkanker hebben.
Veerle Tuypens uit Londerzeel mocht die kaap ronden en stond lokken van 20cm lang af. Bekende Vlaming Sophie Dewaele, de meter van de actie, kwam haar in de bloemetjes zetten. Van het ingezamelde haar worden pruiken gemaakt voor vrouwen met borstkanker.
Sophie Dewaele van Nationale Loterij verwart lotto- met biljartballen
Sophie Dewaele (37) presenteert al een tijdje de trekking van de Nationale Loterij op televisie, maar moet haar kennis van de lottoballen nog een beetje bijschaven. De presentatrice kreeg in het Eén-programma De klas van Frieda een foto van een aantal gekleurde en genummerde ballen van een Amerikaanse biljart te zien.
Op de vraag of de ballen op de foto lottoballen waren, antwoordde Sophie Dewaele 'juist'. Foutje, geeft ze toe. 'Ik zag ballen en cijfers en dacht in een reflex: dat zijn de ballen van de Loterij. Het ging echt heel snel, ik moest tegen de tijd antwoorden. Het was een instinker en ik ben er met mijn twee voeten ingelopen. Als ik de trekking presenteer, ben ik zéér geconcentreerd. Ik heb geen tijd om snooker te spelen, of hoe heet dat? Ik moet dat spel dringend eens spelen.'
Sophie Dewaele en Els Tibau samen tegen borstkanker
De Vlaamse vrouwenzender VijfTV staat vanaf zondag een week lang in het teken van borstkanker. De hele week is er een aangepaste programmatie, met verhalen en reportages over vrouwen met borstkanker.
Gezichten van de 'We Support-week' zijn presentatrices Sophie Dewaele en Els Tibau. Dewaele: 'Borstkanker houdt ongelooflijk veel vrouwen bezig. Eén op negen vrouwen heeft borstkanker, dus de kans is reëel dat je er mee te maken hebt.' Tibau: 'Preventie is zo belangrijk. Ik merk dat ook ik mezelf nog te weinig laat screenen.'
Interview met Lottomadam Sophie Dewaele over de Afvallers.
Sophie Dewaele is vooral bekend van haar werk voor radio en televisie en de Joker+ en ook Lotto trekking.
Daarnaast is ze ook een veelgevraagde presentatrice van bedrijfsevenementen en moderator van debatten, voiceover en freelance journaliste.
Sophie Dewaele schreef ook enkele boeken en columns voor diverse bladen.
Gedurende drie jaar was Sophie Dewaele jurylid van de Gerard Walschapprijs voor debuterende auteurs.
In 2010 werkte ze mee aan het MELC-project, een onderzoeksproject rond de zorg aan het levenseinde en sinds 2008 is ze ambassadrice van "Geef om haar".
Vanaf maandag 12 september 2005 bracht VIJFtv een eigen Vlaamse versie van 'De afvallers: om te winnen moet je verliezen'. Een vernieuwend televisieprogramma waarbij twaalf Vlaamse mannen en vrouwen, opgedeeld in een rood en een blauw team, de ultieme strijd aangaan tegen hun overtollige kilo's. Presentatrice van dienst was Sophie Dewaele, daarmee was ze weer helemaal terug van weggeweest op de Vlaamse beeldbuis.
Sophie Dewaele, hoe zwaar is het om het programma 'De Afvallers' te maken?
'Zwaar is een verkeerde uitdrukking. Het programma 'De Afvallers' is vrij prettig om te maken. Er werkt een heel toffe ploeg aan mee en het klikt met iedereen. De deelnemers zijn ook enorm gedreven. Ze wisten waaraan ze begonnen en hun oprechtheid geeft het geheel een extra touch.'
Is hun motivatie de meerwaarde van 'De Afvallers'?
Sophie Dewaele: 'Absoluut. De deelnemers moeten het zelf doen in dit programma. Een deelname aan 'De Afvallers' biedt in principe geen garantie op een spectaculaire afvalrace. De kandidaten krijgen alles ter beschikking om er iets moois van te maken. Zo is er een diëtiste, trainers en psychologische begeleiding aanwezig.'
Heb je zelf iets bijgeleerd op het gebied van voeding?
Sophie Dewaele: 'Je leert altijd bij. Maar van mezelf vind ik dat ik altijd een soort evenwicht in mijn voedingspatroon kon bewaren. Twee stukken fruit per dagen stonden altijd al op mijn menu. Maar dat neemt niet weg dat ook ik af en toe eens zondig (lacht).'
'De Afvallers' wordt aangekondigd als de allereerste grote productie van VIJFtv. Voel je geen extra druk op je schouders?
Sophie Dewaele: 'Iedereen, die een programma maakt, wil dat dit programma werkt. Tijdens het maken,hebben we de lat ook vrij hoog gelegd. Ik kan met een gerust geweten zeggen dat ik voor de volle 100% achter de beelden sta, die ik tot nu toe heb gezien.
Sophie Dewaele: Tijdens de opnames was mijn drang om het goed te doen zeker aanwezig. En ik hoop dat dit ook van het programma afstraalt. Hoe de kijker reageert, is gewoon bang afwachten. Maar dat behoort tot 'de gezonde spanning', die bij het maken van televisie hoort.'
Is je persoonlijke voldoening belangrijker dan de kijkcijfers?
Sophie Dewaele: 'Kijkcijfers zijn belangrijk. Wanneer er niemand naar dit programma zou kijken, ga ik ontgoocheld zijn.'
Vaak spreekt men over 'Feel Good'-tv. Is 'De Afvallers' hiervan het typische voorbeeld?
Sophie Dewaele: 'Persoonlijk denk ik dat het er ook afstraalt. De eerste keer dat ik daar toekwam, schrok ik van al die overtollige kilo's. Hoe langer je echter met die mensen samenwerkt, hoe harder je ook achter de façade leert kijken.
Sophie Dewaele: Dan ontdek je gewoon heel toffe mensen. Dat is voor mij ook het belangrijkste gevoel, dat ik naar de kijker wil overbrengen. Deze mensen moet je volledig in hun waarde laten. Het is in mijn ogen al moedig genoeg om je zo op televisie te tonen. Dat op zich verdient al enorm veel respect.'
Heb je voor de kandidaten meer respect gekregen?
Sophie Dewaele: 'Ik was altijd al iemand die respect voor iedereen had. Niemand verdient een veroordeling omdat ze ofwel 10 kilo te zwaar of 10 kilo te weinig wegen. Het is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan om tegen iemand te zeggen dat ze moeten afvallen.
Waarom is iemand te dik? Ken jij daar een sluitend antwoord op? Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Je leven veranderen is niet altijd evident.
Sophie Dewaele: Met dit programma krijgen ze de kans om die 'klik' met hulp van professionele begeleiders te maken. Die klik is trouwens noodzakelijk. Het is gemakkelijk om je negen weken te laten begeleiden en nadien opnieuw te vervallen in oude gewoontes. De kandidaten krijgen geen nieuw leven aangeboden, maar wel een kans om in een nieuw leven te stappen. En dit nuanceverschil is vrij belangrijk.'
donderdag 21 juni 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten